Diş sağlığı, sindirim sistemi başta olmak üzere, birçok sistem organlarını etkileyen öneme sahip. Diş ve dişeti sağlığına dikkat edilmediğinde, bademcik iltihabı, kemik erimesi, romatizma, kalp rahatsızlıkları, faranjit, nezle ya da sinüzit gibi birtakım hastalıkların yanı sıra obezite sorunlarına da yol açabiliyor. Mersin diş hekimi anlamında hem il genelinde hem de yakın illere hizmet veren Mersin Beyaz İnci Diş, diş sağlığının erken çocukluk döneminden itibaren korunması gerektiğini hatırlatıyor. 

 

Süt dişlerinin yaygın olarak oluştuğu 6-8 aylık bebeklik döneminden itibaren, dişlerin özenle korunması ve takip edilmesi önem taşıyor. Diş temizliğinin bu erken dönemden itibaren titizlikle yapılması, yaşa uygun diş temizleme araçlarının doğru şekilde kullanılması tavsiye ediliyor. Erken dönemde, yumuşak uçlu fırçalar ile bebeğin bakımını üstlenen kişilerin hemen her beslenme sonrasında diş ve diş etlerini nazikçe temizlemesi yeterli olurken, ilerleyen dönemde çocuğun kendi öz bakım alışkanlıkları arasına diş bakımını da en kısa sürede yerleştirebilmek gerekiyor.

 

Çocukluk döneminde en az yılda 1 kez diş ve diş eti kontrollerinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen klinik, Mersin Beyaz İnci Diş Polikliniği olarak, tüm yaş gruplarında kontrol, tanı ve tedavi hizmeti sunabildiklerini hatırlatıyor.

 

Sağlıklı Bir Gülümseme için Bu Sinyalleri Önemseyin

 

Diş ve diş eti rahatsızlıklarının büyük oranda yavaş gelişen ve rutin kontrollerle erken tespit edebilen durumlar olduğunu belirten klinik, dişlerde oluşan ağrı ya da huzursuzlukların, diş etlerinde ortaya çıkan hassasiyet ya da gerginliklerin zaman kaybetmeden kontrol edilmesinin, bazı hastalık, şikayet ve ağrıların önüne geçilebilmesi açısından son derece hayati olduğunun da altını çiziyor. Mersin dişçi randevularının yüksek oranda ağrı ya da ilerlemiş diş eti problemleri sonrasında oluşturulduğunu belirten klinik, daha erken dönemde mersin diş hekimi ya da klinikleriyle irtibata geçildiğinde, bu tarz problemlerin sosyal hayatı etkilemeden giderilebileceğiniz vurguluyor.

 

Ağız kokusu, diş etlerinde başlayan kanamalar, diş etlerinde görülen kızarıklık ya da şişlik gibi bazı belirtilerin yanı sıra, diş eti çekilmesi ya da hassasiyeti, dişlerin sallanması ya da yer değiştiriyor olması, ağızda oluşan kötü kokular da diş hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Diş problemleri, zaman içerisinde yeme bozukluklarına ya da hatalı çiğneme alışkanlıklarına yol açarak kişilerde kilo problemleri de yaratabiliyor. Bu durumların erken dönemde tespit edilebilmesi ve uygun tedavilerle sorunun derhal ortadan kaldırılması ise büyük önem taşıyor. Mekanik parçalamanın, beslenme sistemindeki önemli rolü düşünüldüğünde, ağrı, hassasiyet ya da sallanma şikayeti nedeniyle doğru kullanılamayan dişler, reflü gibi birtakım mide rahatsızlıklarına da neden olabiliyor. Kalp krizine varan ciddi sonuçlar doğurabilmesi nedeni ile diş sağlığına son derece dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, diş ve diş etlerinden gelen her türlü sinyalin önemsenmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

 

Özellikle uyku halinde dişlerin sıkılması neticesinde ortaya çıkan çene problemleri de dahil olmak üzere, birçok can sıkıcı ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek durum, başlangıçta basit diş tedavileri ile önlenebilirken, ilerleyen dönemde cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebiliyor. 

Mersin diş alanında bilinçli şehirlerimiz arasında gösterilirken, özellikle okullarda ve hatta okul öncesi eğitim esnasında, diş temizliği konusunun dikkatle açıklanması, çocukluk döneminde diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması bu bilinçlenme açısından büyük önem taşıyor. Dişlerin günde sadece 2 ya da 3 defa değil, her beslenme sonrasında fırçalanması ve diş ipleri ile temizlenmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, yıllık diş kontrollerinin aksatılmamasının ve diş hastalıklarında geç kalınmadan sağlık kuruluşlarına başvurulmasının önemini hatırlatıyor.

Mersin diş hekimi