Bembeyaz bir gülümseme kişisel bakımına özen gösteren kişiler için oldukça önemlidir. Dişlerdeki renk bozuklukları insanların özgüvenlerini etkileyen, psikolojik rahatsızlıklara dahi sebep olan bir durum olabilmektedir. Diş hekimleri tarafından uygulanan medikal diş beyazlatma yöntemleri; dişlerinde çeşitli nedenlerden dolayı renk değişimi oluşmuş kişiler için bir çözüm oluşturmaktadır. Mersin’de yapılan diş beyazlatma uygulamalarında oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma nedir? 

Diş Beyazlatma (Bleaching) : Dişlerde mine ve dentin tabakasında oluşan renklerin giderilerek, dişlerin tonunun ağartılması işlemidir. Dişlerin doğal renklerinde zamanla sararmalar ve koyulaşmalar oluşur. Dişte oluşan lekelerin giderilmesi bazı durumlarda, diş taşı temizliği ve polisaj yapılınca giderilebilir. Fakat bu yöntemlerle  giderilemeyen lekelerin, diş beyazlatma yöntemiyle giderilmesi ve diş tonunun önceki renginden birkaç ton daha açılması mümkündür. Bu işlem diş hekimleri tarafından farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. 

Diş Beyazlatma Çeşitleri

Üç çeşit diz beyazlatma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; Ofis tipi diş beyazlatma, ev tipi diş beyazlatma ve lazerle diş beyazlatmadır. Hangi yöntemle beyazlatma yapılacağına hekim ve hasta beraber karar verir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma : Diş hekimi tarafından kontrollü bir şekilde klinikte uygulanan yöntemdir. Tüm beyazlatma yöntemleri  içerisinde en çok etki gösteren yöntem, ofis tipi diş beyazlatma yöntemidir. Diş etlerinin zarar görmesini önlemek için ışıkla  sertleşen bir bariyerle yumuşak dokuların izolesi sağlanır. Beyazlatma jeli bu aşamadan sonra dişlere uygulanır. Ortalama on beş dakikalık periyotlarla bu işlem işlem tekrar edilir. Bu seanslar bir hafta arayla iki kez yapılabilir. 

Klinikte yapılan diş beyazlatma işlemlerinin  etkisi daha fazla ve kalıcılığı daha uzun olur. Bunun sebebi kullanılan beyazlatıcılardaki  peroksit oranlarının daha yüksek olmasıdır. Daha etkili bir sonuç için ise beyazlatma öncesi hastaya diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Seanslar arasında hastanın seanslar arasında dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Hastanın Sigara, alkol, kafeinli içeceklerden ve renklendirici kullanılan içeceklerden uzak durması istenmektedir. Diş beyazlatma seansları arasındaki dönemde görülebilecek hassasiyetlerin önüne geçmek için de hassasiyet giderici diş macunu ve ağız suyu kullanılması önerilmektedir.

 

Ev Tipi Diş Beyazlatma : Diş hekimi kontrolünde hastanın evde kendi uygulayacağı bir yöntemdir. Bu beyazlatma sisteminde renk saptaması yapılarak hastadan diş ölçüsü alınır. Bu ölçü laboratuvara verilerek hastaya özel, dişlerin üzerini tam kapatan şeffaf ve ince bir plak hazırlanır. Plağın içine diş beyazlatma ajanı uygulanarak plak dişlere takılır. Diş hekimi ilacın nasıl uygulanacağını hastaya göre oluşturur. Genellikle bu işlem gece yatmadan önce uygulanır ve beyazlatma süreci uykuda gerçekleşir. Fakat bazı durumlarda günde iki kez de uygulanabilmektedir. Tedavi süreci iki haftaya kadar devam eder. Haftalık kontrollerle tedavi sürecinin nasıl gittiğine bakılır. Yapılması gereken değişiklik varsa beyazlatma yöntemi yeniden düzenlenir. Bu beyazlatma yönteminde beyazlatma ajanları içerisindeki peroksitin yüzdesi daha düşüktür. 

 

Lazer ile Diş Beyazlatma

Diş beyazlatmanın lazerle yapılmasının en büyük avantajı oldukça kısa bir sürede beyazlatma işleminin gerçekleşebiliyor olmasıdır. Öncelikle diş hekimi hastanın bu tedaviye uygun olup olmadığına karar verir. Lazer ile diş beyazlatma işleminde hasta tedaviye gelmeden dişlerini florür içermeyen bir diş macunuyla fırçalar. Dudak ve diş etlerinin zarar görmemesi adına bu bölgeye koruyucu bariyer takılır. Dişlere jel sürülür ve bu  alanlara ışınlamalar yapılır. Işınlamalar otuz saniye kadar devam eder. Dört dakika gibi kısa bir süre bu işlem devam eder. İşlem  jeller uzaklaştırılarak bitirilir. İhtiyaç duyulması halinde ek tedavi olarak ev tipi beyazlatma da önerilebilir. Lazerle yapılan beyazlatma işlemi sonrası; hastanın bir gün boyunca tedaviyi olumsuz etkileyecek kahve, çay, alkol, sigara gibi içeceklerden uzak durması istenir.

Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Başarılı?

Yapılan araştırmalar sonucu diş beyazlatma işleminin özellikle; kahve, çay, sigara ve yaşa bağlı renklenmeler yaşayan hastalarda başarılı olduğu görülmüştür. Bu gibi nedenlerle dişlerinde renklenme olmuş hastaların tatmin derecesi de oldukça yüksektir. Fakat ilaçlara bağlı renklenmelerde istenilen sonuçlara ulaşılamamaktadır.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?

Beyazlatma yöntemiyle geçici bir beyazlık elde edilir. Dişler başlangıçtaki rengine dönmese de yeni lekelenmeler altı ay ile iki yıl arasında tekrar oluşur. Bu sebeple diş beyazlatma işleminin iki üç yıl sonra tekrar edilmesi önerilir.  Bu sürenin uzaması hastanın önerilere ne kadar uyduğuna, beslenme düzenine ne kadar dikkat ettiğine bağlıdır.

 

*Not: Buradaki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır

https://www.puttygen.net/

, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Mersin Beyaz İnci Ağız ve Diş Polikliniği