Zirkonyum diş kaplama; altyapısı zirkonyum oksit maddesinin alaşımından oluşan ve üzerine porselen uygulanarak gerçekleştirilen bir tedavidir. Bu yöntemin yapı malzemesi metal yerine zirkonyumdur. Zirkonyumun ayırt edici özelliği beyaz olmasıdır. Yapılan araştırmalarla zirkonyum kaplamanın; diş hekimliğinin temel gereksinimi olan estetik, sağlamlık, doğallık ve doku uyumluluğu konularında bu zamana kadar elde edilen en yüksek performans olduğunu göstermiştir.

Genel olarak kullanım alanları;

İleri derecede renkleşme,

Kalıtsal yapı renkleşme tedavisi,

Ön grupta olan implant üstü protezler,

Ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlar (diastema gibi ayrık veya az çapraşık, dönük diş tedavisinde,

Yapısı bozulan dolgular,

Arka dişlerde köprü veya kaplama olarak,

Gülüş estetiğini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Yapım Aşamaları 

Zirkonyum diş kaplamanın uygulanma aşamaları şu şekilde sıralanır:

Birinci aşamada dişler uygun kesimle kuron restorasyonuna hazırlanır ve ölçü alınır. 

İkinci aşamada laboratuvarda hazırlanan altyapı ile diş eti uyumu provayla kontrol edilir. 

Üçüncü  aşamada prova yapılır. Yapıştırma işleminden önce bir-iki seans hazırlanmış maketlerin yüze uyumu kontrol edilir ve kalıcı yapıştırma işlemine geçilir. Tüm bu işlemler ortama yedi-on gün içerisinde tamamlanır. 

Zirkonyum diş kaplamada lokal anestezi ile yapıldığından ağrı hissedilmemektedir. Sıcak ve soğuk hassasiyeti için de bir işlem de uygulanmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?

Estetik diş yöntemlerinde en çok tercih edilen zirkonyum diş kaplamadır. Zirkonyum diş, güzel görünümüyle estetik beklentiyi karşılamaktadır. Renk seçeneklerinin çeşitliliği sebebiyle istenildiği kadar varyasyon yaratılabilmektedir. Böylece kendi dişlerinize en uygun renk yakalanabilmektedir. 

Beyazlatma tedavilerinde sonuç alınamayan içsel renklenmeleri

, doğal sonuçlarla tedavi eder. Altyapısı metal kaplamaların oluşturduğu mat ve cansız görüntüyü oluşturmaz. Diş eti çekilmesi yaşansa bile estetik sıkıntılara neden olmaz. Metal alerjisi bulunan hastalar için sağlıklı ve güvenilirdir, alerji oluşturmaz. Diş etiyle uyumludur. Koyu yansıma ve renklenme yapmaz. Tüm bunların yanında oldukça dayanıklıdır.

Zirkonyum dişlerde renk değişikliği gibi bir durum da görülmemektedir. Yüzeyi pürüzsüz ve kaygan olan zirkonyum kaplamada plak birikmemektedir. Çay, kahve, sigara gibi gıdalar çok tüketildiğinde dahi renk değişimi yaşanmamaktadır. 

Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Yaş Gruplarında Uygulanır?

Zirkonyum diş kaplamanın herhangi bir yaşı bulunmamaktadır. Zirkonyum diş kaplama tedavisi için daimi dişlerin çıkmış olması ve hastanın gelişimini tamamlamış olması yeterlidir.  18 ve 20 yaş aralığındaki gençlerin, gelişimlerini tamamlamadıkları için zirkonyum yaptırması önerilmez. Yaptırdıkları takdirde, çenelerinde büyüme olacağından aralanmalar görülebilecektir.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş bakımında öncelikle en az günde 2 kere dişlerin fırçalanması ve günlük bakımın aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Zirkonyum diş kaplama sıcak veya soğuk hassasiyetine neden olmadığı için tedaviden sonra tüm besinler tüketilebilmektedir. Aynı zamanda altı aylık periyotlarda diş hekimine kontrole gidilmelidir. Zirkonyum diş ağız kokusu yaratmaz. Metal destekli tedavilerde yaşanan ağızda tat değişikliği veya koku zirkonyum diş kaplamada hissedilmemektedir. 

Zirkonyum Diş Kaplama Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Zirkonyum diş kaplamanın kullanım ömrü oldukça uzundur. Ağız ve diş bakımına dikkat edilip edilmediğine bağlı olarak zirkonyum dişin kulanım süresi değişiklik göstermektedir. Dişler canlı dokulardır bu sebeple zaman içerisinde aşınmalar yaşanabilmekte ve diş yapısı değişebilmektedir. Ancak zirkonyum diş kaplamanın böyle bir problemi yoktur. Düzenli bakım, dikkatli kullanım durumunda, uzun yıllar kullanımı mümkündür.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Dezavantajları

Uzun diş boşluklarında kullanımı uygun değildir. Zirkonyum diş kaplamanın metal alt yapılı kaplamalarla karşılaştırıldığında maliyetinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

Zirkonyum Diş Nasıl Çıkarılır?

Mutlaka profesyonel bir diş hekimi tarafından kaplamanın çıkartılmalıdır. Burada en çok dikkate alınması gereken şey, kaplamanın yapıldığı dişlerin ve diş etlerinin zarar görmemesidir. Bu yüzden çok dikkatli ve yavaş bir şekilde kaplamanın sökümü yapılmalıdır. Diş kuronunun da kırılmamasına dikkat edilmelidir. Zirkonyum diş kaplamaları diş yüzeyinden çıkarıldıktan sonra hemen yerine yenileri yapılmalıdır. Böylece kaplama yapılan ana dişin dış etmenlerden dolayı hasar görmesi engellenir.

Zirkonyum diş kaplaması çıkartılırken öncelikle dişin dayanıklılığı tespit edilir. Kaplamanın kanalla tedavisiyle çıkartılması gerekiyorsa, tedavi uygulanır. Diş dayanıklıysa kuron sökücü kullanılarak kaplama dikkatlice çıkartılır.

*Not: Buradaki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Mersin diş doktoru