Çoklu Diş Eksikliği Tedavisi

Diş sağlığında en önemli sorunlardan biri çoklu diş eksikliğidir. Dişlerini çeşitli nedenlerden dolayı kaybeden hastalarda düzgün çiğneyememe, konuşamama ve estetik sorunlar oluşabilmektedir. İmplant ve köprü uygulamaları bu tür sorunların önüne geçmek için uygulanabilmektedir.

Diş Eksikliğinde Yaşanabilecek Sorunlar

Kaybedilen dişin yerine tedavi uygulanmadığında bir çok sorunla karşılaşılabilmektedir. Kaybedilmiş diş boşluğunun olduğu yere diş yapılmadığında karşıt çene dişi boşluğa doğru uzanır. Bu durum bir an önce tedavi edilmediğinde köprü veya implant uygulamasında zorluklara yol açar.

Kişilerin diş kaybından sonra tedaviye bir an önce karar verilmeli, uygulanacak tedavi diğer dişleri etkilemeden yapılmalıdır. Çoklu diş eksikliği olan bölgede yeterli kemik oluşumu bulunuyorsa implant tedavisi uygulanabilir. Çoklu diş eksikliğinin bulunduğu bölgesinde kemik yeterli değilse

https://www.puttygen.net/

, yani implantı yerleştirmek için yeterli düzeyde kemik bulunmuyorsa geleneksel yöntemlerle kron köprü tedavisi uygulanabilir.

Çoklu Diş Eksikliği Tedavisi

Kişinin birden fazla dişinin çekilmiş veya kaybedilmiş olduğu durumlarda farklı tedavi planları yapmak mümkündür. hastanın istek beklentileri ve diş hekiminin yaklaşımı doğrultusunda implant vidaları eksik diş boşluklarına en uygun biçimde çiğneme ve estetik ihtiyacını karşılayacak şekilde yerleştirilirler. Çekilmiş her diş yerine bir tane implant yapmaya çoğu zaman gerek yoktur. Örnek olarak; üç dişin eksik olduğu bir bölgeye iki implant uygulanabilir. Araya bir tane gövde uygulaması yapılır ve bu sayede iki implant yardımıyla üç  diş boşluğu kapatılmış olur.

Tüm Dişlerin Eksikliğinde Tedavi

İmplant, tüm dişlerin kaybedildiği hastalarda neredeyse hayat kurtaran bir öneme sahiptir. Hastaların ağzında hiç diş bulunmuyorsa hasta total protezlere alışmakta büyük sorun yaşar. Bunun nedeni hastanın ağzında protezi tutmak için desteğin ve dayanağın bulunmamasıdır. Çiğneme esnasında uygulanan kuvvetle protez hareket edebilir. İmplantlar tam bu noktada devreye girer. Ağızda yeterli kemik bulunmayan durumlarda implant, proteze destek sağlayacak şekilde iki veya dört tane yerleştirilir. Böylece çiğneme esnasında kuvvet geldiği zaman implantlar destek olur ve protezin hareket etmesini engeller. Tüm dişlerin eksikliğinde mümkün olan durumlarda sabit protezler yerine implant destekli protezler uygulanır.

İmplant Uygulaması Nedir?

İmplant uygulaması çene kemiğine yerleştirilen özel titanyum vidalardır. İmplant uygulaması iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça olan titanyum vida cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilir. Bu parça diş kökü görevi görür. İkinci parça da çene kemiğine yerleştirilmiş vida üzerine uygulanan protez kısımdır. Bu parça diş görevi görür.

İmplant uygulamaları çoklu diş eksikliği tedavisinde uygulanabilmesi için çene kemiğinin belirli özellikler bulundurması gerekir. Çene kemiği implant uygulamasına uygun bulunmazsa uygulaması yapılmaz. Ayrıca osteoporoz(kemik erimesi) tedavisi gören, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda ve şeker hastalarında implant uygulaması yapılırken çok daha fazla dikkat edilmelidir.

Çekilen Dişin Yerine İmplant Uygulaması Ne Zaman Yapılır?

Daha önceden çekilen diş boşluğuna implant yerleştirmek için üç ay beklenmesi gerekmekteydi. Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte implant, dişin çekildiği seansta yapılabilmektedir.

İmplant Tedavisinde Ağrı Olur Mu?

İmplant tedavisi görecek hastaların sıklıkla merak ettiği bir sorudur ağrı olup olmayacağı. İmplant tedavisinde, diş hekiminin önerisi ve hastanın isteğine göre lokal veya genel anestezi uygulanır. Anestezi sayesinde implant işlemi esnasında ağrı hissedilmez.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisinin süresi genellikle otuz dakikayla iki saat arasında değişebilmektedir. Vida yerleştirme işlemi ardından diş etinin iyileşme durumuna göre üç- altı ayın sonunda kalıcı protez uygulaması yapılarak tedavi tamamlanmaktadır.

İmplant yerleştirilen bölgenin daha erken iyileşmesi için sigara kullanılması önerilmemektedir. Aynı zamanda sigara enfeksiyon riskini arttırabilmektedir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?

İmplant tedavisi çene ve kemik gelişimini tamamlamış olan kişilerde uygulanır. Fakat hastanın herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması ve yeterli kemik kalitesine sahip olması gerekmektedir. Uygun şartları taşıyan kişilerde yaş olarak herhangi bir üst sınır yoktur.

İmplant uygulamasının sakıncalı olduğu durumlar şu şekildedir:

Hasta çok fazla sigara kullanıyorsa hekimin onayıyla implant uygulanabilir.

Hastada diyabet(şeker hastalığı), hipertansiyon hastalığı ve kalp rahatsızlığı varsa implant tedavisi riskli olabilmektedir. Öncelikle hastanın uzman doktorlardan onay alması, implant tedavisi uygulanmasında gereklidir.

Kan pıhtılaşma bozukluğu hastalığı olanlarda implant uygulanmamaktadır.

Radyoterapi veya kemoterapi gören hastaların tedavileri bittikten sonra doktorları onay veriyorsa implant uygulaması yapılabilir.

Çene kemiği çok ince olan hastalara uygun tedaviyi gördükten sonra implant uygulaması yapılabilir.

Mersin Beyaz İnci Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği