Gülüş Tasarımı

Bir insanın yüzünde ilk dikkatimizi çeken şey gülüştür. Hislerimizi yansıtırken kullandığımız bu araç kendimize güvenli ve güzel hissetmemiz konusunda oldukça önemli bir iletişim aracıdır. Dişlerde doğuştan ya da sonradan meydana gelen şekil bozukluğu, çürüme ve diş eksikliği gibi olumsuz durumlar, iletişimde istenen performansı engellemektedir. Durum böyle olunca gülüş tasarımı, son günlerde en çok konuşulan konuların başında gelmeye başladı.

Gelişen tıp dünyası, sadece hastalık durumunda değil estetik görünüme sahip olma talebinde de kişilere yardımcı olmaktadır. Estetik alanda yaşanan gelişmeler arasında gülüş tasarımı önemli kategorilerden biri haline eldi. Estetik diş hekimliği alanındaki bu uygulama sayesinde kişilere daha emin ve güzel gülüşler sağlanabilmektedir.

Estetik Gülüşte Altın Kurallar Nelerdir?

Estetik bir gülüş için öncelikle diş yapısının ve sıralanışının düzgün olması gerekmektedir. Dişlerde üst üste çakışma olmamalıdır. Ön üst dişler ön plana çıkarılmalı, diğer dişlerden daha belirgin olmalıdır. Dişlerde lekelenmeler bulunmamalı, dişler pırıl pırıl olmalıdır. Dişlerin sıralanışı yüz ile uyum içinde olmalıdır. Aynı zamanda dudak ile dişetinin de uyumu gereklidir.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı, gelişmiş diş hekimliği teknikleri ve sanatın birleştirilerek kişiye kendine özel bir gülüş kazandırılmasıdır. Gülüş tasarımında hastanın istekleri, yüzün anatomisi ve hekim tavsiyeleri etkilidir. Gülüş tasarımı uygulanmasının amacı, mümkün olduğunca diş yapılarına en doğal ve estetik görüntüyü kazandırmaktır. Yaratılan gülümsemenin estetik açıdan çekici olması gerekliliğinin yanında fonksiyonel açıdan da ideal seviyede olmalıdır.

Gülüş Tasarımında Hangi İşlemler Vardır?

Gülüş tasarımı bir tedavi sürecidir ve bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastaların estetik beklenti ve gereksinimleri farklı olacağından, gerçekleştirilecek olan işlemler de kişiye özel olarak belirlenmektedir. Gülüş tasarımı belirlenirken kişinin yüz hatları, yaşı, cinsiyeti, diş-dudak yapısı ve beklentileri gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Gülüş tasarımı uygulamasından önce eğer varsa çürük diş ve diş eti hastalıkları tedavisi yapılıp, diş temizleme işlemleri uygulanır. Genel olarak bu işlemler; diş eti estetiği girişimleri (gingivektomi), diş beyazlatma, diş eksikleri uygulamalarında implant ve protez tedavisi, kaplamalar, porselen lamineler, zirkonyum diş kaplamalar ve ortodontik (diş teli) tedavileri olarak listelenebilirler.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

Gülüş tasarımının ilk adımı kişinin estetik beklentilerini doğru belirlemektir. Kişinin ağzından alınan ölçüle ile hazırlanan modeller üzerinde sorunlar belirlenerek, planlamalar yapılır. Ardından bilgisayar ortamındaki özel programlar yardımıyla kişinin ağız içi ve yüz fotoğraflarıyla ölçümleri yapılır ve yüze uyumu hesaplanır. Yine bilgisayar programları yardımıyla tedaviden sonra oluşacak yakın görüntüyle hasta ağzına göre hazırlanan geçici restorasyonlar kişiye sunularak, fikirleri alınır.

Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmazsa planlama aşaması tamamlandıktan sonra öncelikli olarak diş etindeki seviye bozuklukları düzenlenir. Kişide diş eksiklikleri bulunan durumlarda implant işlemleri ve gerekli görülen diğer cerrahi işlemler gerçekleştirilir. Cerrahi işlerin iyileşmeleri gerçekleştikten sonra ihtiyaç duyulması halinde diş taşı temizleme ve diş beyazlatma  gibi işlemler uygulanır. Bu aşamaların ardından dişlerdeki biçimsel ve görsel bozukluklar kompozit dolgular kullanılarak giderilebilir. Bu yöntem yetersiz kalırsa zirkonyum ve porselen lamine kaplamalar uygulanır. Genellikle porselen lamine uygulaması için dişlerde minimum düzeyde aşındırmalar yapılır veya hiç aşındırma yapılmaz. Porselen veya zirkonyum tedavilerine başlandıysa prova yapılırken kişinin fikirleri tekrar alınarak gerekirse değişikliğe gidilebilir. Bütün bu diş ve diş eti uygulamaları sırasında dudak şekli ve konturu göz önüne alınır ve planlanan tasarıma son hali verilir. Bazı durumlarda gülüş tasarımı uygulamalarında medikal estetik işlemlerine de gidilebilir. Yüz ve dudak bölgelerine uygulanan dolgu uygulamaları ile gülüş daha da fazla ön plana çıkarılabilir.

Gülüş Tasarımı Kalıcı Mı?

Genel olarak gülüş tasarımı uygulamalarının kalıcı olması hastaya ve hekime bağlı bir durumdur. Bu uygulamayı yapan hekimin doğru yöntem ve protokolü uygulaması önemlidir.

Diş fırçalama

, diş ipi kullanma ve doğru uygulamalara önem vererek, altı ayda bir kontrole gitmek daha çok hastanın dikkat etmesi gereken durumlardır. Doğru bir şekilde kullanılarak, hekimin önerilerine dikkat edildiği takdirde ömür boyunca estetik bir gülüşe sahip olunabilir. Aynı zamanda diş temizliği tedavilerine önem verilerek yılda bir kez işlem için diş hekimi ziyaret edilmelidir.

Dikkat edilmediği ve gerekli kontrollerin yapılmadığı durumlarda estetik gülüş tasarımı uygulamasının ömürlük olması söz konusu değildir. İşlem, ağız ve diş sağlığına gösterilen özenle doğru orantılı bir kullanım ömrü sunar.

Mersin Beyaz İnci Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği