İmplant Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

Eksik dişler sağlığı olumsuz etkileyebildiği gibi estetik açıdan da kötü bir görünüme neden olabiliyor. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle eksik dişler implant yöntemiyle tedavi edilebiliyor ve diğer dişlerin de zarar görmesinin önüne geçiliyor. İmplant tedavisinin yalnızca konuda tecrübeli ve uzman diş hekimleri tarafından uygulanması tüm vücut sağlığı bakımından büyük önem taşıyor. 

 İmplant Nedir?

İmplantlar, çene kemiğine yerleştirilen, belirli kalınlığı ve genişliği olan vidalardır. Bu vidalar yapay diş kökü görevi görür. İmplantlarla eksik dişlerin tekrardan fonksiyon ve estetiğini sağlamak amaçlanır. İmplantın konulacağı bölgede, çene kemiğinin yüksekliği ve genişliği,  implant vidasını kabul edecek boyutta olmalıdır. İmplant başarısını etkileyen faktörlerden birisi de kemik kalitesidir. Aynı zamanda diş etleri tedavi öncesinde ve implant uygulamasından sonra tamamen sağlıklı olmalıdır.

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?

Büyük ve azı dişlerin olmadığı durumlarda,

Alt çenedeki tüm dişlerin olmadığı durumlarda,

Uzun dişsiz boşluklarda,

Dişin hiç bulunmadığı alt ve üst çenelerde kullanılabilir.

Tek ya da çoklu diş eksikliğinde uygulanabilen implant tedavisi, hastanın sağlığını ve estetik görünümünü iyileştirmektedir. tamamlanan dişler sayesinde hasta daha iyi çiğneme sağlamakta ve istediği her şeyi yiyebilmektedir. Böylelikle daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşmaktadır. Eksik dişlerin tamamlanması, hastaya daha estetik bir görünüm vermekte ve hasta özgüvenini geri kazanmaktadır.

İmplant Tedavisinde Nelere Dikkat Edilir?

İmplant tedavisinde başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden birisi kemik yapısıdır. Hasta  implant tedavisi  için uygun bir kemik dokusuna sahip olmalıdır. Bu sebeple öncelikle hastanın kemik dokusunun tespiti sağlanır ve sonrasında implant planlaması yapılır. Bunun için mutlaka İmplant öncesinde klinik ve radyolojik muayene yapılmalıdır. Hastanın genel sağlık durumu ve kemik yapısı implant tedavisine uygunsa

, üst yaş limiti yoktur. Bu uygulamada yaştan daha önemli olan faktör sağlıktır. 70-80’li yaşlarındaki birçok hastanın cerrahi riski, çok daha genç fakat sağlık sorunu bulunan hastalara oranla daha azdır. İmplant tedavisi henüz kemik gelişimi tamamlamamış çok genç hastalarda uygulanmamaktadır. Hastanın diş eti sağlığı implant uygulaması için diğer önemli faktördür.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisinin süresi yapılacak diş sayısına ve hastanın durumuna göre değişebilmektedir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde tedaviler oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır. İmplantın yerleştirilmesi otuz dakika ve iki saat arasında değişmektedir. Diş etinin iyileşmesine bağlı olarak  yaklaşık üç- altı ay sonra kalıcı protezler takılıp tedavi tamamlanmaktadır.

Erken dönem iyileşmesi esnasında sigara kullanımı enfeksiyon riskini artırabilmektedir. Bu sebeple sigara kullanımı önerilmemektedir.

İmplant Zararlı Mıdır?

İmplant uygulamasının vücuda bilinen hiçbir zararı yoktur. Vücutla uyumlu olan titanyum bileşikleri herhangi bir alerjik reaksiyona ve yan etkiye sebep olmayan maddelerdir. Bu nedenle vücut bunlara karşı antigen üretmez. Böbrek ve kalp nakillerinde olduğu gibi vücut implantı reddetmez. İmplantların tıbbi literatürde kansere yol açtığını gösteren hiç bir bulguya da rastlanmamaktadır.

İmplant Uygulamasında Ağrı Duyulur Mu?

İmplant tedavisi genel veya lokal enestezi altında gerçekleştirilir. Bu sebeple implant tedavisi acı vermeden tamamlanır. İmplant uygulaması sonrası oluşabilecek ağrılar için uygun bir ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Bu tedavide hissedilen ağrı normal bir diş çekiminde oluşan kadardır. Hastaların en fazla tedirgin olduğu konu kemikte yuva açılmasına bağlı çok fazla ağrının olacağı görüşüdür. Fakat durum böyle değildir. Kemikte bulunan sinir dokusu yumuşak diş etinde bulunandan çok daha azdır. Kemik çok fazla acıyan bir doku değildir. Sinirleri ve canlılığı daha az bir dokudur. Bu sebeple  kemikte bir yuva açılması tahmin edildiği gibi ağrılı bir işlem değildir. Dikkatli yapılan implant uygulaması sonrasında işlemin yapıldığı aynı günde dahi hasta ağrı yaşamayabilmektedir.

İmplant Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Ağız ve diş temizliğine önem vermek diş sağlığı ve başarılı bir diş tedavisi için çok önemlidir. İmplantlar temizlik açısından kolaydır ve fazla zaman almaz. İmplantın ömrünü uzatmak adına günde 2 defa dişleri doğru bir şekilde fırçalamak, düzenli ağız gargarası ve diş ipi kullanmak gerekmektedir. Sigara kesinlikle tüketilmemelidir. Hastanın ağız ve diş sağlığı bakımını aksatmadan yapması ile implantlar ömür boyu kullanılabilmektedir.

İmplant uygulamasına karar verildiyse diş hekiminin bu konuda deneyimli ve eğitimli olmasına dikkat edilmelidir.

 

*Not: Buradaki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

Mersin Beyaz İnci Ağız ve Diş Polikliniği