Diş Tedavisinde İmplant Yöntemi

Eksik dişler sağlığı olumsuz etkilediği gibi konuşma zorluğuna ve estetik açıdan istenmeyen  bir görünüme de sebep olabilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber eksik dişlerin tedavisi günümüzde implant yöntemiyle kolayca yapılabilmektedir. Köprü, kanal ve total protez gibi diş eksikliğini gideren diğer alternatif yöntemlerden daha fazla avantaj sağlaması ve uygulanma alanının genişliği bakımından hem hastaların hem diş hekimlerinin tercih ettiği yöntemlerin başında implant tedavisi gelmektedir. 

 

İmplant Nedir?

Eksik dişlerin tedavisinde protezlere destek olarak kullanmak için çene kemiğine cerrahi uygulamayla yerleştirilen yapay diş kökleridir. Bu diş köklerinin üzerine inşa edilen protezler ile hastaya sabit dişler sağlanır. İmplantalar çoğunlukla  titanyum kullanılarak yapılır. Çene kemiğiyle titanyumun doku uyumunun yüksek olması sebebiyle başarı oranı çok yüksektir.  

mersin implant

İmplant Nasıl Uygulanır?

Diş implantı yapılmadan ilk muayene gerçekleştirilir. Bu muayenede  hastanın genel sağlık durumuna ve çene yapısına bakılır. Tedavi için kişinin kemik yapısının gerekli sertliğe ve kaliteye  uygun olup olmadığına karar verilir. Kemik ve çene yapısı tedaviye uygun hastaların ağız modellemesini çıkarmak için röntgen çekilir. Bu aşamalardan sonra en çok bilinen ve kullanılan yöntem olan lokal veya genel anestezi yöntemiyle diş eti kaldırılır. Kemik kalınlığı ve yüksekline uygun biçimde daha önceden belirlenmiş bölgeye küçük bir kesi atılarak implant yerleştirilir. Bu işlem yarım saat ile bir saat arasında sürer. Dikişler ise bir hafta sonra alınır. Bu aşamalardan sonra kemikleşme süreci için beklemeye geçilir.  Kişinin yaş ve kemik yapısına bağlı olarak ortalama  3-6 ay sonunda yerleştirilen implant çene kemiğine tamamen tutunur ve diş kökünün yerini alır. Kemikleşen  yapay diş köküne protez takma işlemine geçilir. Bir iki seans sonunda hasta sağlıkla kullanacağı dayanıklı ve kendi dişleri kadar doğal olan sabit dişlerine kavuşur. Yeni çekilmiş dişlerin yerine yapılacak implantlarda bu işleme gerek duyulmaz. Diş kökünde oluşan boşluğa implant yerleştirilir. Bu yöntemde dişin yerine yapılacak implantlarda cerrahi bir müdahaleye gerek duyulmadığı için kolay ve ağrısız gerçekleştirilir. İmplant işlemlerinin steril bir ortamda tecrübeli diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmesi yaşanabilecek problemleri minimize etmek ve vücut sağlığını korumak adına oldukça önemlidir. Mersin ağız ve diş sağlığı konusunda başarılı diş hekimlerinin bulunduğu ve mersin implant yönteminin başarıyla uygulandığı şehirler arasında yerini almaktadır.

implant diş

İmplant’ın Avantajları Nelerdir?

Hastaların ister birkaç tane ister tümüyle kaybettiği eksik dişlerinin yerine nerdeyse aynı özelliklerde protez dişlere sahip olmaları

, implant uygulamasının hem geniş bir yelpazede kullanılması hem de hastaya uzun yıllar güvenle kullanacağı sabit  dişler sağlaması açısından çok avantajlıdır. Bu yöntem doğru uygulamayla yerleştirildiğinde hastanın ana dişlerinden bile sağlıklı dişler elde edebilmek mümkün olmaktadır. Bazı durumlarda ömür boyu garanti verilebilmektedir. İmplantların çoğunlukla çene kemiğinin bir parçası olarak gördüğü titanyum malzemesinden yapılması doku uyumu sağlanmakta ve bu durum uygulamadaki başarıyı arttırmaktadır. İmplant uygulamasıyla her istenilen şey yenilebilmekte ve normale yakın çiğneme hissi yaratılmaktadır. Komşu dişlere herhangi bir müdahale gerektirmediğinden bu dişlere zarar  vermez.  Bu tedavi eksik dişin bulunduğu bölgedeki kemiğin işlevsel olmaması sebebiyle oluşabilecek kemik erimelerinin de önüne geçmektedir. Özel bir bakım gerektirmez. Diğer dişlerle aynı olduğundan onları temizlemek için kullanılan yöntem  yeterlidir. Doğal diş görünümünde olduğundan ağız ve diş yapısında bozulma meydana getirmediği gibi estetik bir görüntüye de sahiptir.  Güzel ve tam dişlere sahip olan hastaların özgüvenlerini arttırır.

diş implantı

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?

İmplant tedavisinin uygulanması için hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.  Çene üzerine gerçekleştirilen bir işlem olması sebebiyle çenenin ve yüzün gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu tedavi yöntemi  aşağıdaki durumlarda başarıyla gerçekleştirilebilir.

  • Tek bir dişin olmaması halinde, diğer dişlere zarar vermeden  implant yapılabilir.
  • Hastanın büyük ve azı dişleri yoksa ağzın en arkasına yerleştirilen bir veya bir kaç implantla köprü oluşturulabilir. 
  • Alt çenede hiç diş olmaması durumunda ön bölgeye iki veya daha fazla implantın yerleştirilmesiyle sağlıklı ve estetik dişler yapılabilir.
  • Diş boşluklarının uzun olduğu durumlarda tek veya iki tane implant yapılarak sağlam dişler elde edilebilir.
  • Hiç dişin olmadığı vakalarda alt ve üst çeneye en az ikişer implant yerleştirilerek protez dişlerin sabitlenmesi sağlanır. Böylelikle hasta konuşma ve çiğneme fonksiyonunu rahatlıkla gerçekleştirebilir.

 

*Not: Buradaki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Mersin Beyaz İnci Ağız ve Diş Polikliniği