Diş İmplantı Nedir?

Tedavi edilmeyen çürük, kırılma ve travma gibi sebeplerle kaybedilen dişleri estetik ve fonksiyonunun tekrar sağlaması için titanyum ile yapılan ve vidayı andıran yapay diş köküne implant denir. Başka bir değişle kaybedilen dişin tekrardan çene kemiğine monte edilerek eski hanine dönüştürülmesi işlemidir.

implant-mersin-beyazinci

İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İmplantlar; Cerrahi bir prosedürle çene kemiğinde yapılması planlanan implant için uygun pozisyonda, uzunlukta ve çapta yuvalar açılarak yapılır. İmplant yerleştirilmesi cerrahi bir işlem olduğundan, kullanılan malzemelerin kalitesi, ortamın sterilizasyon ve hijyen şartlarının sağlaması en önemli kriterlerdendir. İmplant cerrahisi için lokal anestezi ile o bölgenin uyuşturulması yeterlidir.

 

İmplant Operasyonu Ne Kadar Sürer?

İmplant cerrahi bir işlemdir. Lokal anestezi altında yapıldığı için hasta acı ve ağrı hissetmiyor. Üstelik bir diş ortalama 3-4 dakikada tamamlanıyor ve tedavisi için bir hafta yeterlidir. Ayrıca kendinden eriyebilen dikiş sayesinde bir günde de tedavi yapılabilir ancak bu durumda geçici protez yapılamayacaktır ve tek bir implantın yapım süresi yaklaşık 10-15 dakikadır. Tedavinizin birinci aşaması implant tedavisidir, ikinci aşamada ise 3-6 ay arasında implantın kemiğinize kaynaması beklenir ve sonrasında bir hafta süre içinde implant üstüne gelecek porselenler yapılır ve sağlıklı bir implanta sahip olunur.


İmplant Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

İmplant tedavisi aslında kendi dişlerimiz gibi bakım ve doktor kontrolü gerektiren bir tedavi yöntemidir. Eğer dişler düzenli fırçalanmazsa, çok fazla sigara içilir ve uygun aralıklarla doktor kontrolüne gidilmezse kendi dişlerimiz nasıl zarar görüyor ise implantlarınız da aynı şekil zarar görebilir. Yani iyi bakımdan kastımız çok fazla sigara içilmiyorsa veya hiç içilmiyorsa, düzenli diş fırçalanıyorsa ve ayda bir doktor kontrolü yapılıyorsa implantlarınızı ömür boyu kullanabilirsiniz.

 

İmplant Her Kişiye Uygulanabilir mi?

İmplantın uygulanabilmesi için kişinin büyüme sürecinin bitirmiş olması gerekmektedir. Gelişme sürecini bitirmeden implantı uygulamak doğru olmaz. Diş implantı bir diğer koşulu ise eksik olan bölgede sağlıklı kemik bulunmasıdır, kemik yapısı ne kadar sağlam ise, vidanın kemiğe tutunması da o kadar iyi olur.

 

Yeterli Kemik Bulunmadığı Durumda İmplant Tedavisi Uygulanabilir mi?

Eğer uygun bir kemik dokusu varsa implant sorunsuzca yerleştirilebilir. Yeterli kemiğin bulunmadığı durumlarda ise kemik tozuyla da hastanın kendi dokusundan alınan kemik greftile oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

 

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

Birçok çeşidi olan implantlar yerleştirildikleri alanlara ve destek dokularına göre belirlenmektedir. En çok kullanılan implant çeşidi ise vidadır. Dizayn ve marka açısından da implant çeşitleri günümüzde sayıları çoğalmıştır.

-Subperiostal implantlar
-İntramukozal insertler
-Endosseöz (endostal) implantlar
-Endodontik stabilizatörler
-Transosseöz (Transmandibular) implantlar