İmplant nedir?

İmplantlar, çene kemiğine cerrahi bir operasyon sonucu yerleştirilen  yapay diş kökleridir. İşlevsel ve estetik olarak doğala en yakın diş tedavisi yöntemidir.  Doğru tanı ve hekim tecrübesiyle uzun yıllar kullanılabilmektedir. Günümüzde implant tedavisi oldukça yaygın kullanılmaktadır.

implant

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

İmplantın bilinen bir çok türü vardır. En çok bilinen ve tercih edilen vida şeklinde olandır. İmplant çeşitleri kişinin çene, doku ve kemik yapısına göre belirlenir. İmplant çeşitleri arasında;  Subperiostal, Endosseöz, Transosseöz, İntramukozal, Endodontik implantlar sayılabilir.

Subperiostal implantlar: Bu implant türü diş kemiği üzerinden ölçü alınarak hazırlanır ve diş kemiği üzerine uygulanır. Çiğnemenin şiddetinin diş kemiğine eşit dağılması en büyük avantajı sayılmaktadır. İnce metal alaşımlardan yapılan bu implant türü, görüntü itibariyle kafeslere benzetilmektedir.

Endosseöz implantlar: Bilinen diğer adı  Endostal implanttır. Bir veya daha fazla dişin olmadığı durumlarda uygulanan bu implant türü çene kemiğine yerleştirilir. Diş hekimi ve hastaların en çok tercih ettiği ve en çok bilinen yöntem budur. Vida, silindirik ve blade implant yöntemi olarak kendi arasında üçe ayrılır.

Transosseöz implantlar: Transmandibular implant olarak da bilinir. Tüm kemiğe yerleştirilen bir implant çeşididir. Kemik boyları yetersiz olduğunda bu durumu gidermek için uygulanır. Zor ve uğraştırıcı bir yöntem olması sebebiyle pek tercih edilmemektedir.

 İntramukozal implantlar: Bu implant çeşidinin  tamamı titanyumdan üretilir. Protezlerde retansiyonu arttırmak adına kullanılabilmektedir. Kullanımı yaygın değildir.

Endodontik implantlar: Bu implant yöntemi zayıf diş yapılarını sabitlemek adına tercih edilmektedir. Güçlü bir altyapının ve çenenin oluşturulması için başvurulan uygulamalardır.

 İmplant tedavisi kimlere uygulanır?

İmplantın uygulanabilmesi için hastanın; büyüme yaşını

, çene ve kemik gelişimini tamamlamış olması gerekir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan, yeterli  kemik yapısına sahip hastalara uygulanabilir. Yaş olarak bir üst sınırı yoktur. Mersin ilinde uyguladığımız tedavilerde ileri yaşta hastalarımız oldukça fazladır.

 

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Sakıncalıdır?

Sigaranın fazla tüketimi:  ağız içerisinde oluşan bakteri plağını doğrudan etkileyen sigara kullanımı enfeksiyon riskini arttırır. Enfeksiyon ise damaktaki tedaviyle oluşan yaraların geç iyileşmesi durumunu oluşturmaktadır. Sigarayı çok tüketen hastalarda diş hekimi muayeneden sonra onay verirse implant tedavisi uygulanabilir. Tedaviye başlanacaksa hastanın sigara kullanımını azaltması gerekmektdir. Sigarayı azaltma  süresi tedaviden on beş gün öncesi ve tedaviden bir ay sonrasını kapsamaktadır.

Şeker hastalığı: Şeker hastalığına sahip kişiler implant tedavisinde risk teşkil etmektedir. Şeker hastası olanlarda dokuların geç iyileşmesi ve enfeksiyon riski bulunmaktadır. Hekim bu tür hastalara implant yaparken kesileri küçük tutmaya çalışmaktadır. Ayrıca bu hastaların kontrollere aksatmadan gitmesi önemlidir.

Hipertansiyon hastalığı:  Hipertansiyonlu hastaların kan basıncı ölçümleri yapılmadan tedaviye başlanması sakıncalı olabilmektedir. Gereken durumlarda dahiliye uzmanından bile yardım alınması gerekmektedir. Kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açmaması adına bu hastaların kontrollü bir şekilde implant tedavisi edilmesi önemlidir.

Kalp Rahatsızlığı: Kişinin kalp rahatsızlığı varsa hemen tedavinin başlanması tercih edilmemektedir. Öncelikle kalp-damar cerrahisi ve kardiyoloji alanlarındaki uzmanlardan onay alınması gerekmektedir.

Kan Pıhtılaşması Bozukluğu: Kan pıhtılaşması problemi yaşayan hastalara, çok tehlikeli olabileceğinden implant tedavisi uygulanmamaktadır. Bu hastalığa sahip kişilerde yavaş veya hızlı kan akışı mevcuttur. . İmplant tedavisi cerrrahi bir uygulamadır. İşlem sırasında kanama oluşma riski olduğundan,  implant yöntemi bu tür hastalarda uygulanmamaktadır.

Kemoterapi ve Radyoterapi Görülmesi: Bu tedaviyi gören hastaların vücut dirençleri zayıf olmaktadır. Bu durum tedavi sırasında veya sonrasında enfeksiyon kapma risklerini arttırmaktadır. Kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda implant tedavisi bu sebeple önerilmez. Bu hastaların tedavileri bittikten sonra, genel sağlık durumları iyi ve doktorları onay veriyorsa implant uygulaması yapılabilir.

Çene Kemiğinin Çok İnce Olması: Kişinin çene kemiği yapısı implant tedavisinde çok önemlidir. İmplant tedavisinde çene kemiğine yerleştirilen titanyumların belirli bir kalınlığı ve uzunluğu vardır. Hastaların çene yapısı çok ince olduğunda, implanların şekli çeneye uygun olmamaktadır. Bu durumun çözümü için öncelikle çene yapısının implant tedavisine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Günümüzde kullanılan ileri cerrahi yöntemler ile bu problem iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar kemik greftleme ve kemik açma yöntemidir.  Kemik greftleme uygulamasında hastanın dışarıdan veya kendisine ait kemiğin, çene kemiğine nakil edilmesidir. Kemik açma yönteminde de kemik açma işlemi yapılarak kemiğin genişlemesi ve tedaviye uygun hale gelmesi sağlanmaktadır.

*Not: Buradaki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

Mersin Beyaz İnci Ağız ve Diş Polikliniği